Frederiksvej Kindergarten

cobe frederiksvej kindergarten exterior cobe frederiksvej kindergarten exterior
As simple as a
kid’s drawing

Year: First prize in competition 2011, completed 2015

Client: City of Frederiksberg

Program: Day care center for 182 children, age 0-6

Size: 1,700 m²

At its core, a kindergarten is about creating a safe, playful and inspiring setting for kids to grow up in. The starting point for this kindergarten was to create a building from the eye level of a child. The design is based on a concept that kids are very fond of: The playhouse. As a series of small houses within a bigger house, the interior of the kindergarten is composed of several small and different worlds that vary in size and function. A house within a house becomes a recurring motif, both indoors and out. The aim is to create architecture that is comprehensible in the eyes of a child and to draw inspiration from the simplicity and purity of a child’s drawing. The result is a scaled-down environment consisting of many different worlds, but also a place where kids can feel a sense of belonging to one specific house within the cluster of houses.

cobe frederiksvej kindergarten diagram
A village for kids
cobe frederiksvej kindergarten diagram

The growing population of children in Copenhagen has resulted in an increase in the size of our kindergartens.

cobe frederiksvej kindergarten diagram

Children spend more than half of their waking hours in kindergartens five days a week. We should care about what these places look like, and what kind of spaces children spend their time in.

We asked ourselves: How can we design an efficient and large-scale institution that respects and cares for each individual child?

cobe frederiksvej kindergarten exterior
cobe frederiksvej kindergarten diagram

The kindergarten acts as a mediator between a dense housing district, a green park and the large detached houses of Frederiksberg, Copenhagen.

As simple as a kid’s drawing: The ultra-­simple detailing and the pitched-roof motif take their inspiration from a kid’s perception of architecture.

cobe frederiksvej kindergarten exterior
cobe frederiksvej kindergarten diagram

How to make large seem small? Frederiksvej Kindergarten is both a functional, efficient institution for 182 kids and a village with room to play, where everyone can find a safe and homey place.

cobe frederiksvej kindergarten exterior
cobe frederiksvej kindergarten diagram
cobe frederiksvej kindergarten exterior detail

As the big kindergarten had to be arranged in three levels, it was crucial for each level to have its own outdoor space – with easy access to a playground.

cobe frederiksvej kindergarten exterior detail
cobe frederiksvej kindergarten interior detail kids
A house within
a house
cobe frederiksvej kindergarten interior detail kids
cobe frederiksvej kindergarten diagram

Like a matryoshka doll of small houses, the interior of the kindergarten is composed of several small and different worlds for the kids. Beds, toilets and play niches are all designed as pitched-roof houses.

cobe frederiksvej kindergarten interior detail
cobe frederiksvej kindergarten interior detail
cobe frederiksvej kindergarten diagram

The building will unite the individual, downscaled and recognizable expression with the advantages of a large and integrated institution, creating an exciting kindergarden for kids as well as a functional workspace for the adult educators.

cobe frederiksvej kindergarten interior detail
cobe frederiksvej kindergarten interior detail
cobe frederiksvej kindergarten interior detail

Which deserves better architecture: Art museums or kindergartens?
New York Post, February 16, 2016.

cobe frederiksvej kindergarten exterior

Location: Frederiksberg, Denmark

Client: City of Frederiksberg

Program: Day care center for 182 children, age 0-6

Size: 1,700 m²

Year: First prize in competition 2011, completed 2015

Collaborators: Preben Skaarup Landskab, Søren Jensen, Learning Spaces, Brdr. Thybo, Caverion, Juul & Nielsen

Awards: ArchDaily Building of the Year Award 2017

Team: Agnieszka Krasuska, Agnieszka Szczepanska, Claes Nilsson, Christian Sander, Dan Stubbergaard, Davide Pontoni, Eik Bjerregaard, Greta Tiedje, Jens Wagner, Jonas Nordgren, Kato Hiroshi, Rune Boserup.

Photographer: Rasmus Hjortshøj – COAST