Nørreport Station

Location: Copenhagen, Denmark

Client: Banedanmark, DSB, City of Copenhagen

Program: Renovation of Nørreport Station

Size: 10.500 m2 urban space, 2,500 parking lots for bikes

Status: 1st prize in international competition 2009, completion 2015  

Collaborators: Gottlieb Paludan Architects, Sweco, Bartenbach LichtLabor, Aarsleff Rail

Awards: WAN Transport Award 2016, European Prize for Urban Public Space 2016

Team: Dan Stubbergaard, Mads Birgens Kristensen, Thomas Krarup, Caroline Nagel, Johanne Holmsberg, Rosanna Borsotti, Mateusz Mastalski, Tabea Treier, Karl Love Sverud, Rasmus Bernhard Nielsen, Morten Emil Engel

Nørreport Station is the busiest station in Denmark with roughly 250,000 people bustling through it daily. The new Nørreport station is composed of a series of rounded, floating roofs, mounted on striking glass pavilions. A study of pedestrians’ preferred routes has formed the basis for the station’s new design, providing an open and welcoming public space with specific thought directed to the needs of cyclists and pedestrians. Ample bike parking will be a main feature accommodating 2,500 parking lots for bikes. In order to create a clear hierarchy between the area for bicycles and the area for city life, all bicycle parking is placed 40 cm below the city floor - as sunken ‘bicycle beds’.